Eie eller leie hytte

Drømmen om egen hytte er stor hos mange. Bedrifter leier hytter og leiligheter på åremål, men nå velger også mange private samme løsningen. Regnestykket viser at dette ofte er et økonomisk bedre alterativ enn å eie samtidig som man slipper å tenke på vedlikehold, mulig verditap og andre ergrelser. Les artikkelen fra VG/Dine penger.

Drømmen om å ha egen nøkkel til en hytte på fjellet er det mange som går med. Men å kjøpe hytte er ikke et alternativ for alle. Du binder deg til en hytte og må kanskje ta opp millionlån.

Alternativet er å inngå en langtidsleiekontrakt, eller åremålsleie. Det gir nesten samme tilgjengelighet og frihet som egen hytte.

Les også: Så mye økte prisen på din bolig i 2011

Fleksibelt

Å leie en hytte over lang tid, gjerne for ett år av gangen, gir mulighet til å reise på hyttetur impulsivt og er et fint alternativ til deg som ikke har mulighet til å kjøpe en hytte.

Det er også en fin mulighet til å teste ut hytteområdet dere har lyst til å etablere dere i.

Åremål passer for deg som:

  • Ikke har mulighet eller ønske om å låne.
  • Ønsker å spleise på hytte med venner/familie.
  • Ønsker å teste ut et hytteområde.
  • Ønsker hytte i et område hvor du har liten tro på stigende priser.
  • Ikke betaler formuesskatt.

Unngår risiko

Ulempen ved å leie er at du ikke får med deg en eventuell prisoppgang på hytta, men du unngår samtidig risikoen for prisfall. Flere eksperter mener at hytteprisene vil falle.

Les også: Hyttedrøm på billigsalg

Eier du en hytte blir du også ansvarlig for alt vedlikehold, noe du normalt slipper ved åremål. Avtalene om hva åremålet innebærer av utgifter og plikter varierer.

Lettere å komme ut

Spleiser du på hyttedrømmen med andre, gir åremål en svært billig fluktrute dersom utleiekollektivet havarerer.

Det koster nemlig ingenting å si opp utleiekontrakten innenfor oppsigelsestidens rammer.

Transaksjonskostnadene ved å kjøpe en hytte for deretter å selge den etter ett år, er derimot meget høye.
Du må først betale dokumentavgift og deretter alle kostnader ved salget, blant annet meglertjenester.

Taper på sikt

Langtidsleie av en hytte er likevel stort sett dyrere enn å eie den samme hytta.
De fleste åremålshyttene leies ut av profesjonelle utleiere som selvsagt må tjene penger på virksomheten etter at de har betalt inn skatt for leieinntektene.

Åremålsleien kan du sammenligne med den årlige kostnaden ved å eie hytta. En «vanlig» hytte koster deg fort 100.000 kroner i året å eie. Da er det forutsatt at prisutviklingen følger den vanlige prisstigningen i samfunnet.
Les også: Rådyr nettleie for hytteeiere

Mye penger i banken? Betydelig billigere å eie

Har du mye penger i banken, blir det billigere å eie fremfor å leie. Forklaringen er rentekostnaden og formuesskatten.
Kjøper du hytte for sparepengene, mister du renteinntektene. Dette årlige rentetapet er din kapitalkostnad ved å kjøpe.
Innskuddsrenten er som kjent lavere enn lånerenten. Dermed blir kapitalkostnaden lavere dersom du hovedsakelig finansierer hyttekjøpet med egne midler fremfor med lån.

Les også: Slik får du skattefri utleie

Sparer formuesskatt

Har du mye penger i banken, betaler du sannsynligvis full formuesskatt også. Formue i bank inngår med 100 prosent i den skattemessige formuen.
Hyttas ligningsverdi utgjør vanligvis om lag 20 prosent av kjøpesummen, maksimalt 30 prosent. Dermed krympes den skattemessige formuen med omlag 80 prosent.

Det betyr at dersom du kjøper en hytte til 2,5 millioner kroner, kan du spare over 20.000 kroner i formuesskatt i forhold til å ha pengene i banken.